PSIHOTERAPIE ȘI LOGOPEDIE PENTRU COPII ȘI ADULȚI ÎN CONSTANȚA
default-logo
Ce este logopedia?….Cui se adresează?

Logopedia este o disciplină care se ocupă cu studierea și dezvoltarea limbajului, cu prevenirea și corectarea tulburărilor ce apar la nivelul acestuia. Cel mai adesea logopedia se adresează copiilor de vârsta preșcolară (incepând cu 4-5 ani) și școlară mică, deoarece în această perioadă limbajul se află în plin proces de structurare și intensă dezvoltare. De intervenție logopedică pot beneficia însa și persoanele adulte, care în urma unor accidente cerebrale se confruntă cu tulburari de limbaj.

Tulburările de limbaj și efectele netratării lor

Tulburările de limbaj nu se corectează de la sine. Dificultățile de exprimare și în general, vorbirea incorectă îsi pun amprenta asupra întregii activități școlare a copilului, dar și asupra personalității lui. Colectivitatea de copii, are tendința să marginalizeze un copil care nu reușește să se facă înteles prea ușor, copilul cu tulburări de vorbire se retrage și își pierde interesul pentru școală, pentru cunoaștere. Pe fondul unor tulburări de vorbire, copilul nu își poate însuși o limbă straină, prin urmare se ajunge la o limitare a posibilităților de alegere a unei profesii.

Ce tratează logopedul:

- Tulburări de pronunție: deformare, substituire, omitere și inversare de sunete sau silabe în vorbirea spontană sau cea reprodusă
- Dificultăți de scriere
- Tulburări de ritm și fluență – Balbismul (bâlbâiala), ritmul prea rapid sau prea tărăganat în vorbire (tahilalie/bradilalie) etc.
- Nazalizarea cuvintelor (rinolalie)
- Tulburări de voce
- Întârzierea în dezvoltarea limbajului (folosirea unui numar redus de cuvinte)
- Incapacitatea de a vorbi, de a înțelege sau de a scrie, ce a apărut în urma unor accidente cerebrale
- Mutismul electiv
- Aplicarea terapiilor ABA și PECS în dezvoltarea limbajului la copiii cu autism

Intervenția logopedică presupune utilizarea unor metode și procedee specifice etapei de vârsta la care se află clientul. Intervenția logopedică la copii, se bazează în special pe joc, desen, poezii și povestiri. Prin intermediul lor se corectează tulburarile de vorbire, într-o manieră placută, de cele mai multe ori relaxantă pentru copil.

Durata unei ședințe este de 50-60 minute, în funcție de vârsta copilului.

Se lucrează individual.

AJUTĂ-L PE MICUȚUL TĂU SĂ DEPĂȘEASCĂ ACESTE PROBLEME APELÂND LA SPRIJINUL UNUI LOGOPED!