PSIHOTERAPIE ȘI LOGOPEDIE PENTRU COPII ȘI ADULȚI ÎN CONSTANȚA
default-logo

Este foarte adevărat că fiecare părinte iși dorește să-și protejeze copilul și să-l ferească de orice sarcină care l-ar putea pune în dificultate. Însă mesajul pe care îl transmiteți copilului interzicându-i să se angajeze în anumite sarcini, este că nu aveți suficient de multă încredere în el sau din punctul d-voastră de vedere, nu este capabil să facă singur lucrul respectiv! Restricțiile îl determină să se simtă prost, și în timp, îi diminuează simțul valorii, îi distrug încrederea și respectul de sine. Ajunge să nu se mai creadă bun de nimic, devine timid, ezitant, va simți mereu nevoia să primească aprobarea adulților, nefiind convins că decizia lui este una corectă.
Dacă parinții nu au încredere în copil, atunci nici copilul nu va avea încredere în sine!

Pentru a vă ajuta copilul să aiba încredere în forțele sale:

- Evidențiați aspectele pozitive din comportamentul său, pentru că în general avem tendința să criticăm comportamentele negative, în timp ce comportamentelor pozitive nu le acordăm nici o importanță sau chiar dacă le observăm, nu verbalizam ceea ce am observat.
- Responsabilizați-vă copilul, oferindu-i sarcini și îndatoriri în casă! Nu-l criticați prea aspru când greșește, îndreptați-vă atenția asupra reușitelor sale, lăudați-l și puneți în evidență progresele înregistrate!
- Laudați-vă copilul în public, criticați-l între patru ochi!
- Nu ezitați să folosiți expresia „sunt mândru(ă) de tine”, ori de câte ori micuțul d-voastră are o reușită, însă niciodată nu trebuie să folosiți această expresie fără un motiv real, deoarece își va pierde din semnificație.
- Când trebuie să ia o decizie, nu o luați d-voastră în locul lui! Ajutați-l să aleagă cerându-i să se gândească la avantajele și dezavantajele deciziei sale! („Ție cum ți-ar plăcea să se întample?!”, „Ce s-ar întampla dacă…..?”, „Dar dacă….?”)
- Arătați-vă mândru(ă) de decizia lui!